Haugalandmuseene
 

I en sofa på museet…

Sofa fra Vikedal bygdemuseum
I utstillingen «Tingenes tilstand» har vi nå pakket bort kommodene og henter fram museets sofaer. Vi skal denne gang få en oversikt over alle sofaer, salonger og slagbenker og vurdere deres kulturhistoriske verdi. Utstillingen gir både et innblikk i stilhistorie og sofaens historie – fra slagbenken til de myke stoppede møblene vi kjenner i dag. Den eldste sofaen i samlingen er fra tidlig 1800-tall, den yngste er fra 1980-tallet. Ta gjerne en tur innom i løpet av sommeren – det dukker innimellom opp «nye» sofaer som hentes fram fra magasin.Sofaen ble vanlig i Europa på 1700-tallet, og enda litt seinere i Norge. Det var først og fremst adel og borgerskap som tok i bruk den stoppede sofaen slik vi kjenner den. Det henger sammen med den moderne boliginnredningen, med rom inndelt i spesielle funksjoner, som kjøkken, spisestue, soverom og dagligstue.  Der en tidligere satt på harde stoler og trebenker  ble den polstrede sofaen i dagligstuen uunnværlig. Den ble brukt til sosialt samvær samvær som å  konversere, lese bøker, brodere, høytlesning av dikt, røyke tobakk, synge og spille. Mange av 1700- og 1800-tallets møbler har forsvunnet, men sofaen har overlevd som stabilt inventar i 300 år. 

 

Haugalandmuseene er konsolidert regionmuseum i Nord-Rogaland stiftet i 2005. Samlingene hører i dag inn under Arquebus krigshistoriske museum, Bokn bygdemuseum, Haugesund Billedgalleri, Hiltahuset, Karmsund folkemuseum, Nedstrand bygdemuseum og Vindafjordmuseet. Haugalandmuseene forvalter til sammen 42 bygninger, 52 000 gjenstander, 2 000 kunstverk, 660 000 foto, flere hyllemeter arkivmateriale og lyd- og filmopptak.

Lenker

Vi kan anbefale disse nettstedene:

Digitalt museum

Søk

Arkiv

Hva skjer

Loading...

Følg oss på Facebook