Haugalandmuseene
 

Museumstafett, Nedstrandskyrkja torsdag,30 mai.

Kulturhistorisk skattejakt i og omkring Nedstrandskyrkja.

«Gammelt kirkeinventar i Stavanger amt – Kulturhistoriske skatter av stor verdi»

Slik lyder tittelen på en avisartikkel på trykk i Stavanger Aftenblad for nøyaktig 100 år siden, og noe av inventaret det blir referert til finner vi i Nedstrand kirke.

Ved første øyekast, en tradisjonell hvit kirkebygning slik vi har mange av rundt omkring i Norge. Vigslet i 1868, utvendig ganske typisk og ikke spesielt spennende – men bli med inn – her skjuler det seg mange skatter.Materielle skatter og skatter i form av spennende historier…. Om bygdefolket som ikke ville ha tårn på kirka, om den over 400 år gamle altertavla, laget av og dekorert og skåret av datidens kjendiser, Thomas Snekker og Peter Reimers. Gravminner (epitafium), hvor tolleren Klinkenberg troner med sine to koner og alle sine barn, og en lysekrone fra 1400- tallet, er bare noen av de skattene en kan finne inne i kirken.

På utsiden er kirkegården, i bruk helt siden 1200 tallet, her lå de gamle kirkene og ved muren står gapestokken.

Å stå i gapestokk var en brutal realitet på 1700 tallet.. En time hver søndag i tre uker, kunne være passende straff for en kvinne som hadde oppført seg usømmelig.

Torsdag 30. mai, har du anledning til å ta Nedstrand kirke i nærmere øyesyn godt hjulpet av lokale formidlere som kan kirkens historie. Sigmar Myhre, Janne Eide og Tove Selås forteller bl.a. om altertavler, oblatesker og fargerike prester.

Kaffe og matøkt.

Inngang kr. 50. Barn gratis.

Velkommen til å bli med på Museumstafettens andre etappe.

Haugalandmuseene er konsolidert regionmuseum i Nord-Rogaland stiftet i 2005. Samlingene hører i dag inn under Arquebus krigshistoriske museum, Bokn bygdemuseum, Haugesund Billedgalleri, Hiltahuset, Karmsund folkemuseum, Nedstrand bygdemuseum og Vindafjordmuseet. Haugalandmuseene forvalter til sammen 42 bygninger, 52 000 gjenstander, 2 000 kunstverk, 660 000 foto, flere hyllemeter arkivmateriale og lyd- og filmopptak.

Lenker

Vi kan anbefale disse nettstedene:

Digitalt museum

Søk

Arkiv

Hva skjer

Loading...

Følg oss på Facebook